Härdsmälta kan ha inträffat vid två av de japanska reaktorerna, säger regeringens talesman som tidigare tonat ned alla problem. Sverige och EU behövde ge Japan allt stöd som går att erbjuda i detta svåra läge.
Tankarna går till alla de japaner som redan drabbats av jordbävning och tsunami. Rädslan för vad som nu sker vid kärnkraftverket i Fukushima läggs till saknaden över de tusentals som gått bort i översvämningarna.
Kärnkraftens farlighet kommer nu att diskuteras över hela världen. Anhängarna lär säga att Japan är ett specialfall, att tsunamis inte inträffar i länder som Sverige.
Risken för allvarliga olyckor ökar naturligtvis om man bygger reaktorer i jordbävningsdrabbade områden. Katastrofen i Fukushima visar ändå riskerna med kärnprocesser som fortsätter av sig själva när strömmen försvinner. Även i Forsmark år 2006 vägrade nödgeneratorerna att fungera. Det var en allvarligare incident än flertalet medier rapporterade, även om det tack och lov gick att få igång strömförsörjningen igen.
Allt går inte att förutse hur duktiga ingenjörerna än är. Synen på terrorism och kärnkraft ändrades drastiskt efter 11 september 2001. Då blev Barsebäcks läge plötsligt en större säkerhetsfråga. De som kritiserade beslutet att stänga reaktorerna där borde tänka om efter det som nu sker i Japan. Till riskerna hör också avfallsfrågan, vilket illustreras av att det också förvaras använt kärnbränsle i Fukushima.
Huvudfokus nu behöver vara att ge stöd till Japan. Svenska politiker, inte minst Centerpartiet, borde också ompröva sin syn på en farlig energikälla.
[UPPDATERING Explosionen vid reaktor 3 i natt, bristande kylning vid reaktor två och det använda kärnbränslet som förvaras i Fukushima gör läget ännu mer oroande.]
Andra om Japan, kärnkraft: AB, AB2, AB3, AB4, DN, DN2, Ekot, Exp, Exp2, Exp3, GP, GP2, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Carl Schlyter, Högbergs tankar,Röda Berget, Veronica Palm, Leif Pagrotsky, Lena Sommestad, med flera
Japan har 54 kärnreaktorer och man har fortfarande inte beslutat om hur man skall hantera avfallet. Det blir alltså ett problem för framtida generationer att hantera.
SvaraRaderaSverige har inte bestämt sig för vad man ska göra med avfallet. Innan man vet det kan man inte införa kärnkraft. Hmmmm ... det var visst redan gjort och för över fyrtio år sedan. Utan att ha löst avfallsfrågan. Bakvänd beslutsordning, typ.
SvaraRaderaKolkraft är också en farlig energikälla. Skall vi ompröva den också?
SvaraRaderaVattenkraft är också en farlig energikälla. Skall den också omprövas?
Alla energikällor kan vara farliga. Skall alla energikällor omprövas?
Rätt väg framåt är decentraliserad energiproduktion. Det finns inget säkrare, robustare, renare eller hållbarare. Ta en titt på modern forskning vid MIT:
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=KTtmU2lD97o
Alldeles för mycket tilltro till kompetens och utbildning hör jag. OK, låt vilken outbildad person som helst utföra nästa kranskärlsoperation eller blindtarmsoperation, varför ska vi ha kirurger, bara slöseri med pengar, eller? Missat något med växthuseffekten också kanske? Vad tror du alternativet till kärnkraft är, kol, olja? Eller tror du att folk bara sätter sig ner och väntar på att du bestämmer dig för vindkraft eller vad det ska vara och att utbyggnaden blir klar? Oj, överklagades det igen!
SvaraRaderaLägg ner, bara lägg ner helt sådanna ogenomtänkta argument, bara onödigt att bevisa för resten av omvärlden hur lågt IQ du har.
Även andra kraftslag ger stora utsälpp av radioaktivt material, speciellt kolkraft pga av det naturliga uran-innehållet (och därmed dotternuklider) i jordskorpan.
SvaraRaderaSe ex vis: http://bellum.stanfordreview.org/?p=3119&cpage=2
Men absolut, kärnkraften är en riskfylld energikälla och en debatt om hur den kan göras säkrare kan aldrig vara fel.
Rekommenerad läsning:
SvaraRaderahttp://morgsatlarge.wordpress.com/2011/03/13/why-i-am-not-worried-about-japans-nuclear-reactors/
Som jag förstått det så är Centerpartiet fortfarande mot kärnkraften, men att man har skrivit under på ett nytt energiavtal som gör att dom befintliga reaktorerna får ersättas med nya, om marknaden är villig att betala priset och under villkoret att staten och de statliga bolagen inte lägger några resurser på det.
SvaraRaderaAtt debattera för att all kärnkraft är farlig då ett 40 år gammalt kärnkraftverk drabbas av en magnitud 9 jordbävning och en tsunami är som att argumentera för att alla bilar är dödsfällor eftersom en fiat från 70-talet är det.
SvaraRaderaJa vi bör ompröva kärnkraften. Bygg fler på stabil berggrund, som i Sverige
SvaraRaderahttp://superkvinna.blogspot.com/2011/03/bygg-fler-och-moderna-karnkraftverk-i.html