Thomas Östros besökte sin gamla skola idag. Eleverna på Carlforsska gymnasiet i Västerås hade många frågor, från skatter och a-kassa till miljö och invandring.
Östros är skicklig i sakfrågorna. Ändå är han som bäst när han talar om sin egen historia, något han börjat göra oftare i denna valrörelse.
En kille på bakersta raden frågade om inte a-kassan varit för hög - hur ska man då motivera folk att jobba? Thomas Östros svarade genom att berätta om sin pappa, som blev arbetslös just som familjen köpt hus. Då fanns trygghetssystemen där för att överbygga en tid av oro.
En tjej undrade om möjligheterna att plugga vidare på högskolan. Östros använde sig själv som exempel, att komma från ett arbetarhem och gå vidare ända till forskarutbildningen.
När Anders Borg i SVT:s ekonomiska debatt försökte klistra på de rödgröna ett förakt för dem som utför RUT-tjänster talade Östros känslosamt om sin mamma, som arbetat som städerska. Det var ett av de starkaste inläggen i tv-debatterna så här långt.
Mediebilden av Thomas Östros som tråkig har alltid varit fel. I år har han äntligen börjat bjuda på mer av sig själv också i TV. Det skulle Socialdemokraterna ha kunnat använda ännu mer i sin kampanj.
På Carlforsska gymnasiet berättar den ekonomisk-politiske talesmannen att huset strax bredvid, där hans SSU-lokal låg, numera är rivet. Där finns idag Mälardalens Högskola. En symbol för en framgångsrik socialdemokratisk politik för livslångt lärande och regional utveckling, tänker jag.
Kanske är Östros egen historia just det som Socialdemokraterna behöver för att övertyga manliga väljare ur arbetarklassen, som nu tvekar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar