Det finns mycket att skriva om rapporten från alliansens utrikesgrupp, som kom förra veckan. Det här gången får jag begränsa mig till ett, men centralt, ämne. Krig eller fred.
Texten om säkerhetspolitiken är så luddig att det knappt går att utläsa några besked från alliansen. "Säkerhetspolitikens grunder läggs fram i brett politiskt samförstånd", skriver gruppen. Kanske ska det tolkas som att Moderaterna fått gehör för sin linje, ingen Nato-ansökan utan Socialdemokraterna. Men det står inte i klarspråk, och har verkligen Folkpartiet gett sig så lätt?
Allvarligare är otydligheten om krigsförberedelserna i vår närhet. Nato är i full färd med att planera försvaret av baltiska länder vid ett ryskt angrepp. Militärexperter säger att det knappast går att försvara Lettland utan att använda svensk territorium. Svenska krigsfartyg samövar med Natos snabbinsatsstyrka i Östersjön.
Ska Sverige verkligen ingå i färdiga Nato-planer för krig på andra sidan Östersjön? Eller ska vi använda en av alliansfrihetens styrkor, att själva välja på vilket sätt vi agerar vid en konflikt i vårt närområde?
Och hur är det med Folkpartiets förslag att svenska JAS-plan ska patrullera över Baltikum? Kanske skjuta ned ryska helikoptrar en dimmig dag utifrån osäkra radarbilder och underrättelseuppgifter? Hur påverkar det krigsrisken för vanliga svenskar?
Om detta skriver inte alliansen ett ord, trots att det är den mest brännande säkerhetspolitiska frågan just nu.
Kanske skulle alla de institut som frågar väljarna om deras viktigaste frågor inför valet någon gång ha med alternativet krig eller fred.
Andra om valet: DN, SvD, SvD2, SvD3, med flera
Nä, låt ryssarna ta tillbaka de baltiska länderna, Georgien och alla andra länder i sin intressesfär. Ta det tillbaka som Wiehe sjunger. Det var bättre på Berlinmurens tid...eller? Bättre vi böjer nacke!
SvaraRadera