En månad kvar till valet. Jag lyssnar till Ekots intervju med Jan Björklund samtidigt som jag sneglar på anteckningarna från Kungliga Bibliotekets källare om tidigare valrörelser.
I dagens utfrågning är Jan Björklund osams med Reinfeldt om skatterna, med Hägglund om vårdnadsbidraget, med Olofsson om nya kärnkraftverk. Alliansen framstår som mer splittrad i år än 2006. Och det gemensamma valmanifestet dröjer "ett par veckor", säger Björklund.
Visst är det rätt av utfrågare att kräva besked om skatterna från regeringsalternativen. Ändå kan det vara värt att gå tillbaka till medieforskaren Kent Asps analys av valrörelsen 2006. I en artikel på DN Debatt på valdagen skrev han bland annat om skillnaderna mellan vad väljarna tycker är viktiga frågor och vad medierna speglar.
År 2006 rapporterade medierna mycket mer om skatterna än om sjukvård och äldreomsorg. Väljarna prioriterade tvärtom.
Hittills i den här valrörelsen verkar det vara likadant. Väldigt lite om kaos på akutmottagningar och torftig hemtjänst. Mycket om rätt små skillnader i skattenivåer för mindre grupper av befolkningen. Däremot har jag nästan inte sett någon rapportera om Socialdemokraternas löften om fler lärare i skolan och bättre kvalitet i förskolan - och vad alliansen säger om det.
Det är också intressant i vad mån positioner i en valrörelse sedan följs upp i medierna. I slutdebatterna år 2006 gick Fredrik Reinfeldt till hårt angrepp mot Göran Persson som han påstod planerade att höja bensinskatten. Sedan blev det Reinfeldt och Borg som höjde samma skatt. Nu lovar Reinfeldt och Hägglund att bensinskatten ska vara oförändrad. Hur ska väljarna kunna lita på det?
En sak går i alla fall igen från valrörelserna 2006 och 2002, Folkpartiets flirt med Sverigedemokraternas väljare. I dagens intervju balanserade Jan Björklund försiktigt om Nyamko Sabunis uttalanden, men naturligtvis kommer inte Sabunis bok just nu av en slump.
Rubriken på Kent Asps artikel år 2006 var "Alliansen har gynnats av mediernas valrapportering". Ser man på mediebevakningen under år 2010 skulle det förvånade mig om det inte blev samma slutsats den 19 september.
Den som går tillbaka till år 2006 märker också hur liten roll överbelåning från banker spelade i mediebevakningen. Ändå fanns det varningar både om bostadsutlåning och om Baltikum i internationell affärspress och bland analytiker. Sedan kom finanskrisen.
Den här gången kan säkerhetspolitiken vara den stora fråga som medierna glömmer. Ekots utfrågare har inte tagit upp flygpatrullering av Baltikum eller Sveriges deltagande i Natos försvarsplanering för Baltikum med någon av de borgerliga partiledarna. Även skickliga utfrågare som Tomas Ramberg och Monica Saarinen gör märkliga prioriteringar ibland.
Andra om valrörelsen: DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, med flera
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar