Beatrice Ask fick sin vilja igenom. Det blir en ny utredning om Säpos möjligheter att signalspana. Därmed skjuts beslut i frågan till andra sidan riksdagsvalet. En het potatis för de rödgröna om de vinner - och ett svaghetstecken för alliansens regeringsduglighet.
Få kände till hur lätt det var för Säpo att beställa signalspaning av FRA, utan domstolsbeslut. Vi på Aftonbladets ledarsida avslöjade i augusti 2008 hur det gick till i praktiken.
Riksdagen stängde "FRA-shoppen" när den kontroversiella lagen om kabelspaning baxades igenom. Det tog uppenbarligen Säpo med överraskning. Sedan dess har polisen tryckt på hårt för att få fortsätta lyssna på misstänkta terrorister och organiserad brottslighet.
Säpo och FRA har bråkat om avlyssningen i många år. Konflikten har delvis sin grund i en rätt trivial fråga - vem ska betala för pejlingen av "spionsändare" i Sverige? Men genom åren har bråket trappats upp och misstron är stor mellan myndigheterna.
Kanske trodde många på Säpo att regeringens utredare Anders Eriksson skulle ge polisen mer makt. Men Anders Eriksson lät FRA ha kvar sin roll som självständig aktör även i denna typ av spaning. Det togs inte emot väl på justitiedepartementet. Beatrice Ask förkastade snabbt Erikssons förslag.
Nu tillsätter hon en ny utredare, som bland annat ska studera om Säpo kan bedriva spaning på egen hand. Det blir ytterligare minst ett år av oklarhet, istället för att regeringen sätter ned foten och bestämmer hur det ska vara.
Regeringen klarar tydligen inte att styra underrättelse- och säkerhetstjänsterna. Det är dåligt både för den personliga integriteten och för säkerheten.
Andra om Säpo och FRA: AB, Exp, SvD, Alliansfritt Sverige, HAX, Mark Klamberg, Mina Moderata Karameller, Scaber Nestor, med flera
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar