Sverige står utanför de avgörande besluten om världsekonomin så länge vi inte är med i eurogruppen. Dessutom kunde kronan mycket väl ha råkat ut för våldsamma attacker om till exempel Lettland hade devalverat förra året. Trots dagens kris för eurosamarbetet är det bättre att vara med i ett stort valutaområde, när de internationella spekulanterna mobiliserar.
Jag har skrivit tidigare om turbulensen kring Grekland och andra länder i Sydeuropa. Situationen i Grekland är naturligtvis allvarlig och ger spekulanterna utrymme att förvärra läget. Ett land som har så dålig ordning på sin ekonomi och fuskar med rapporteringen måste räkna med ett smärtsamt besparingsprogram. Risken nu är att EU-kommissionen, ECB och Tyskland är så okänsliga för sociala frågor att nedskärningar slår onödigt hårt mot de svagaste. Då blir det svårare att klara de tuffa kraven.
Däremot ligger det mycket i Financial Times analys att Spanien är i ett bättre läge. Spaniens statsskuld är relativt låg. Andra euroländer, som Frankrike, har också stora underskott på grund av krisen. Men attackerna från hegdefonderna riktas mot de länder som anses finnas i eurozonens periferi. Dessutom råkar de vara styrda av vänsterregeringar, till skillnad från till exempel Frankrike och Österrike.
Den svenska debatten handlar återigen om renodlade ekonomiska aspekter på en övergång till euron. Visst är det viktigt. Som sagt, vem vet vad som hade hänt med kronan om Lettland devalverat (en risk som inte är helt försvunnen)?
Men liksom 2003 borde debatten handla minst lika mycket om Sveriges inflytande. Vi blev utsparkade ur G20-gruppen när medlemskapet reformerades för att avspegla förändringarna i världsekonomin. Vårt utanförskap var påtagligt när finanskrisen bröt ut och världens regeringar skulle komma fram till en krisplan.
Ännu är det för tidigt att säga vart dagens kris i Sydeuropa leder. Hårda kontroller inom eurogruppen är sannolika. Men kanske blir det också, som John Dizard skrev i gårdagens Financial Times, en reaktion från Europas regeringar mot hedgefonder och andra spekulativa investerare som förvärrar läget.
Sverige borde ha en röst i den debatten och inte stå utanför dörren till eurogruppens möten.
Andra om euron: AB1, Dagens Arena, DN, DN2, DN3, Ekot, med flera
Sverige har en flytande valuta. Det innebär att det går att spekulera i att den svenska kronan ska gå såväl upp som ner. En spekulant som vill satsa på att kronan ska gå ner måste göra affär med någon som vill göra motsvarande satsning på att kronan ska gå upp.
SvaraRaderaAtt prata om "attacker" är missvisande eftersom det inte nödvändigtvis finns någon vinning för en marknadsaktör att spekulera i att kronan ska gå ner. Man skulle lika gärna kunna säga att spekulationer i att kronan ska gå upp (vilket bl.a. Riksgälden har sysslat med) är "attacker".
Situationen med flytande valuta skiljer sig från den med fast växelkurs mot en annan valuta där spekulanter kan göra i princip riskfria satsningar på att valutan ska falla. Sådana satsningar kan i och för sig beskrivas som attacker.
Grekerna klagar visserligen på att spekulanter förvärrar deras läge men det finns inga som helst belägg som visar att så är fallet. Grekerna har under många år lånat från marknaden (d.v.s. "spekulanterna") och då klagade de inte. När de nu måste låna upp mer pengar för att återbetala tidigare lån så ställs de inför situationen att långivarna begär höga räntor för att täcka risken för betalningsinställelse. Är det spekulation?
Argumentera gärna för att Sverige ska införa euron, men koppla inte ihop det med frågor om finansiell spekulation som inte har med saken att göra.
Det verkar inte bekymra här att svenska folket redan sagt nej till ett medlemskap i euron i en relativt nylig folkomröstning - och nu är väl den absolut sämsta tänkbara tidpunkten att propagera för ett medlemskap. Risken för sprining av krisen till övriga euroländer är ju uppenbar - och starka euroländer som Tyskland står definitivt inte utan risk då landet befinner sig i djup recession och skuldsättningen är relativt hög liksom den är i både Frankrike och Storbritannien för att inte tala om Italien - dessutom är högerdominansen i det närmaste total. Den klubben är ingen merit att vara med i om man ser det ur demokratisk synpunkt. Man har pratat länge om att sätta gränser för spekulationen men det har inte hänt något märkvärt på det området. Bonusarna har man inte satt stopp för, spekulationen och risktagandet har man inte heller satt stopp för och precis som du själv påpekade så är Reinfeldt och alliansen likgiltiga beträffande spekulationen t ex hedgefondernas och gör ingenting. Medan massarbetslösheten växer. Ett socialt protokoll finns inte och det enda det handlar om är att försämra alla demokratiska, medborgerliga och mänskliga fri- och rättigheter. Missnöjet lär inte låta vänta på sig - för det är de underpriviligierade som får betala priset medan direktörerna kan fortsätta kamma hem vinster i kannibalistisk anda.
SvaraRadera"Sverige borde ha en röst i den debatten och inte stå utanför dörren till eurogruppens möten."
SvaraRaderaTro inte att euroländerna skulle väga svenska åsikter på någon guldvåg.
Vi har en mycket starkare debattposition när vi står utanför eurosamarbetet och visar andra länder hur en fri nation kan lyckas med sin fria ekonomiska politik utan att ta på sig eurons tvångströja.