Att det blir kris i klimatförhandlingar är inget nytt. När Birgitta Dahl bjöd in FN:s klimatpanel IPCC till Sundsvall år 1990 för ett av de första mötena höll mötet på att sluta i kaos. Förhandlingarna avbröts och de ledande förhandlarna försökte överrösta varandra framme vid ordföranden Bert Bolins podium.
Det blev en rapport då, och det kan fortfarande bli en klimatöverenskommelse i Köpenhamn. Men signalerna idag om kaos är oroande.
Många ledamöter från u-länderna i G77-gruppen vandrade ut från mötet. De har goda skäl att protestera, även om de inte gör det på det mest konstruktiva sättet.
De rika länderna lovar inte tillräckligt stora utsläppsminskningar, och ställer inte upp med tillräckligt mycket nya klimatpengar till de fattigaste. Visst måste även u-länderna begränsa sina utsläpp, men vi i den rika världen har skapat klimatproblemet och måste ta ett större ansvar.
Konflikten i Köpenhamn gäller att EU med flera vill skrota dagens Kyotoprotokoll istället för att förhandla om nya utsläppsmål till år 2020 inom protokollets ram och sedan lägga till krav på u-länderna i ett särskilt dokument. Biståndsorganisationen Oxfams chef Jeremy Hobbs uttrycker det bra:
"De fattiga länderna vill ha ett resultat som garanterar kraftiga utsläppsminskningar. Men de rika länderna försöker att försena diskussionerna om den enda mekanism som vi har som kan se till att det blir så - Kyotoprotokollet".
Jag har skrivit det förut: det är en farlig felbedömning som den svenska regeringen har gjort, att avskaffa Kyotoprotokollet utan att ha ett färdigt bindande avtal att sätta i dess ställe.
Visst behövs ett annat sorts avtal i slutändan för att få med USA, men låt först Barack Obama visa att han är beredd att gå längre än dagens bud. Genom att inte förhandla om en förlängning av Kyotoprotokollet nu försvinner det politiska trycket på USA.
För övrigt undrar jag när Fredrik Reinfeldt kommer till Köpenhamn. Gordon Brown lär dyka upp i morgon.
[UPPDATERING: Bra pressmeddelande av Maria Wetterstrand.]
Andra om klimatet: AB, AB2, AiP, DN, DN2, DN3, DN4, Ekot, Exp, GP, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, Anders Ygeman, Johanna Melén, Kulturbloggen, Röda Berget
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar