Det var en märklig pressträff efter EU-USA-toppmötet nyss. Minimalt utrymme för frågor, bara deklarationer.
Intressant ändå hur mjukt Fredrik Reinfeldt formulerade sig. Han ställde upp tre mål för en överenskommelse i Köpenhamn: att begränsa höjningen av den globala medeltemperaturen till 2 grader, att enas om finansieringen och att ett avtal ska vara globalt.
Däremot nämnde inte statsministern att de rika länderna måste lova minska sina utsläpp på medellång sikt, till år 2020 eller däromkring. TT nämner inte heller någon sådan text i förslaget till slutsatser från mötet.
Synnerligen märkligt. Sådana löften är avgörande för ett nytt klimatavtal. Om inte USA kan gå med på det är det bättre att behålla Kyotoprotokollet så att den politiska pressen på Obama finns kvar.
Andreas Carlgren och hans danska kollega är tydligare på klimatmötet i Barcelona. Connie Hedegaard sa igår:
"Our ambition must be not to accept a compromise that comes short of what science has told us in clear and compelling terms: Not to accept some short political statement or hollow declaration"
Reinfeldt borde vara lika tydlig.
[UPPDATERING Deklarationen från toppmötet är vag om medelfristiga mål för klimatet. De framstår som frivilliga och saknar årtal: förhoppningen är att avtalet "reflects the respective mid-term mitigation efforts of all major economies, both developed and emerging". Reinfeldt har skäl att vara besviken. Däremot finns det skäl att återkomma till den omfattande överenskommelsen om nedrustningsarbetet.]
Andra om EU-USA toppmötet: AB, AB2, AB3, DN,DN2, Expressen, SvD, Sydsvenskan, Ett hjärta rött, Röda Malmö
Med Obama vid styret kommer inte USA att tillhöra de rika länderna.
SvaraRaderaKanske Obama kan få ett internationellt jobb och USA ny regering och president.